Майски дни на изкуствата

ИХТИМАН – СРЕДИЩЕ НА КУЛТУРАТА И ИЗКУСТВАТА

Фестивалът “Майски дни на изкуствата” се провежда всяка година, организиран от Община Ихтиман и Читалище “Слънце-1879”. За няколко дни нашият град става средище на разнообразни културни прояви.

През 2006 година се поставиха основите на едно културно събитие, което спомага за развитието на талантите от всички възрасти в нашата община. Фестивалните дни са очаквани с нетърпение от дейците на изкуството и културата и от всички читалища в общината. Те са мотивация за изява и творчески стимул за местните творци: танцьори, певци, музиканти, художници, литератори и артисти, избрали пътя на изкуството като свой път към успеха и славата. С отворените сцени и изложбени зали те получават обществено признание за своя труд.

В тези години на икономическа криза новото ръководство на общината взе едно изключително позитивно и благородно решение – да запази наложената традиция за провеждане на фестивала “Майски дни на изкуствата” и да развие постигнатото досега в областа на творчеството, защото криза в духовноста е недопустима. С тази мисъл и грижа за бъдещето на идните поколения трябва да се дава път към сцената, предимно на талантливи млади хора, да се откриват и развиват артистичните им заложби и да се остави едно стойностно културно наследство.

Фестивалните дни популяризираха местните изпълнители, които получиха покани за изяви в много градове от страната и чужбина. Осъществи се уникален международен културен обмен със състави от Гърция, Сърбия, Македония, Полша. Наши състави посетиха още Турция, Унгария и Австрия, десетки градове и форуми в България. Предстои гостуване на фестивал в Италия.

Най-нетърпеливи са очакванията на децата. През цялата година те упорито и старателно се подготвят за изявите си. Дългите репетиции и вълнения завладяват и техните семейства. Появява се стремеж за нови песни и танци, с които да предадат искрящата от очите им радост на възторжените зрители.

Жителите на нашата община се запознаха с фолклора на други народи, с творчеството на известни професионални изпълнители. В Ихтиман гостуваха Лили Иванова, Васил Найденов, Тони Димитрова, “Сигнал”, “Тоника”, “Ъпсурт”, “Епизод”, “Пиф”, легендарните музиканти от “Щурците” и “ ФСБ” в общата им група – “Стари муцуни” също така ”Мистик” ”Лавина”, “Заплаха”, “Електрод”, “ Тъндър Сторм” от Румъния и още десетки български и чуждестранни рок-групи. Звездите на фолклора – Николай Славеев, Славка Калчева, Николина Чакърдъкова, ”Мистерията на Българските гласове”, “Сите българи”, сестрите Филатови бяха посрещнати с възторг. Ансамбъла на Нешка Робева, вокалните виртуози от “Уникалните гласове”, ансамбъл “Йоан Кукузел”, “ Децата на Орфей”, класически и църковни хорове, вокални групи и ансамбли от всички области на страната, демонстрираха изкуството си на своите почитатели.

Стотици са съставите изявили се досега на фестивала, а участниците-хиляди. Фестивала се организира с минимални средства. Гостуващите колективи от страната и чужбина пристигат на собствени разноски. За заплащането на професионалните изпълнители помагат и спонсори.

Целият този благороден ентусиазъм на творческите личности от общината дава основание на общинското ръководство да продължи уверено започнатото дело, защото без изкуство, животът е непълноценен, затова и мотото на фестивала е : “Изкуството-визитна картичка на един народ”

От организаторите