Концерт посветен на Въведение Богородично

Концерт посветен на Въведение Богородично,
Ден на православната християнска младеж и семейство,
в Ихтиман
На 14 ноември, по специално изготвена и одобрена от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит програма, се състоя първият концерт, в чест на предстоящия празник Въведение Богородично, който се чества от БПЦ-БП като Ден на православната християнска младеж и семейство.
Първото мероприятие за Деня на православната християнска младеж и семейство се проведе в Народно читалище „Слънце-1879“, гр. Ихтиман.
Концертът се проведе в малкия салон на читалището, като на влизане в сградата Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп беше посрещнат от г-жа Даниела Панайотова, зам.-кмет на Община Ихтиман, която с приветствени слова връчи на епископа букет с цветя от свое име и от името на г-н Калоян Илиев, кмет на Община Ихтиман.
Концертната програма изпълниха деца от Неделното училище при храм „Успение Богородично“, гр. Долна баня, Църковен хор при храм „Успение Богородично“, гр. Долна баня, танцьори при НЧ „Слънце-1879“, гр. Ихтиман и църковни певци от мъжка вокална група „Боили“, с ръководител г-н Юлиян Одажиян.
Деца от Школата по изобразително изкуство към Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител главен учител д-р Елена Искърова Цветанова бяха подготвили изложба от рисунки, с иконата на Света Богородица.
Гост на тържеството беше Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и ставрофорен иконом Пламен Димитров, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, иконом Витали Велков, предстоятел на храм „Успение Богородично“, гр. Ихтиман и йеродякон Поликарп.
В началото на концерта приветствени слова към всички присъстващи отправи ставрофорен иконом Пламен Димитров, а в края на тържеството, с благи слова към присъстващите се обърна Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. Владиката поздрави присъстващите с предстоящия празник Въведение Богородично, който се явява празник на православна християнска младеж и семейство и изтъквайки поучителни моменти за семейството и младежта от семейството на Божията Майка, насърчи присъстващите да се трудят за заздравяването на християнското семейство и да дадат на подрастващите добро възпитание – такова, от което се нуждае всяко православно семейство и младеж в XXI в.
Негово Преосвещенство благодари на организаторите, на всички участници в концерта и на присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела достоен и благодатен празник Въведение Богородично. Белоградчишкият епископ благослови присъстващите и от името на Негово Светейшество им раздаде по една иконичка със сцената на Входа Богородичен в Йерусалимския храм, за спомен и благословение.
Празникът завърши с тържествено многолетствие, което огласиха йеродякон Поликарп и хор „Боили“.

Може да харесате още...